Cizinka se vrací na Primu Love. Její autorka vydává druhé pokračování a prozradila, proč si vybrala Prahu!

Světově úspěšný seriál Cizinka se znovu vrací na obrazovky Prima Love. Můžete jej sledovat každou neděli ve 23.15. Autorka Cizinky však v září vydává druhý díl Cizinky s názvem Vážka v jantaru. Jak vznikl nápad udělat z Cizinky knižní sérii, nám řekla v rozhovoru sama spisovatelka Diana Gabldon.

Nové vydání románu Cizinka patřilo loni mezi nejprodávanější knihy i kvůli světovému televiznímu úspěchu stejnojmenného seriálu. Cizinka se vrací s pompou i na obrazovky Prima Love. Přečtěte si rozhovor s autorkou Cizinky.

Na sérii Cizinka jste začala pracovat před pětadvaceti lety. První díl – Cizinka – loni nově vyšel v České republice a stal se bestsellerem. Druhá kniha, Vážka v jantaru, vyjde na podzim. Vzpomenete si, jaký byl příběh této knihy?

Na nic zvláštního si nevzpomínám. Když byla hotová Cizinka a agent ji prodal vydavateli, ten se na něj obrátil: „Myslíte, že by mohla napsat trilogii? Trilogie jsou teď velmi populární.“ A jelikož jsem měla dobrého agenta, ten bez váhání odpověděl: „Samozřejmě že mohla.“ A dostala jsem smlouvu na tři knihy. Vážka v jantaru je druhou knihou z těchto tří. To je vše.

Seriál Cizinka je známý po celém světě. Jeho druhá řada se natáčela ve Francii a částečně také v Praze. Z jakého důvodu jste si vybrali naše hlavní město?

No, já ho nevybrala. To skauti – a je to nádherné město! Jak možná víte, první polovina Vážky v jantaru se odehrává v Paříži, protože zde docházelo k politickým machinacím a intrikám, které vedly k Jakobitskému povstání. Ale dnešní Paříž bohužel nevypadá moc jako Paříži z 18. století. Jsou tu sice památky a budovy z té doby, ale jsou obklopeny moderní architekturou.

Zato některé části Prahy jsou i dnes velmi podobné Paříži osmnáctého století, a tak se celý štáb na dva týdny přesunul do Prahy a točil zde venkovní záběry. Vnitřní scény jsme točili v ateliérech Cumbernauld nedaleko Glasgowa (pařížský byt Jamieho a Claire, nevěstinec madam Elise nebo obchod lékarníka Reymonda).

Chystáte se psát novou knihu? A pokud ano, o čem bude?

Píšu neustále! Ale často pracuji na několika projektech najednou; tím si udržuji inspiraci.

V současné době pracuji na devátém pokračování knižní řady Cizinka. Jmenuje se Go Tell the Bees That I Am Gone. Název vychází z legendy, rozšířené ve Skotsku i dalších evropských zemích, že pokud chováte včely, musíte jim sdělit novinky ze své komunity: o narozených, zemřelých, nově příchozích atd. Pokud někdo zemře nebo odejde a vy jim to neřeknete, budou se zlobit, když to zjistí, a odletí.

Pracuji také na dvou povídkách (ty budou zahrnuty ve sbírce sedmi povídek, která (doufám) vyjde příští rok v USA, Velké Británii, Kanadě a Austrálii – a později v dalších zemích. Jednou z nich je příběh staršího bratra Lorda Johna Greye, Hala, a jeho nastávající manželky Minnie. Odehrává se v Paříži, Londýně a Amsterodamu v roce 1744 a tématem je špionáž, věrnost, zrada a to, jak se lidské životy rozpadají a znovu skládají dohromady. Druhá je příběhem Lorda Johna; ta se odehrává během bitvy o Havanu v roce 1762. Tuto povídku nemám ještě propracovanou, ale děj se bude točit kolem lordovy matky, která v Havaně žije.

Kromě toho dělám spoustu rozhovorů – jako je tento...

Knihy Dobrovský a nakladatelství Omega

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.